Rodina Travel, de Bulgarijespecialist!
 038 - 376 9297

Reiservaringen

Reizigers: Pim en Mirella Santegoeds
Reis: Fly-drive 'Verrassend Bulgarije'
Plaatsen: Sofia, Sandanski, Bansko, Plovdiv, Kazanluk, Veliko Turnovo, Sveti Konstantin
Reisdata: 25-04-09 t/m 09-05-09


Met Rodina Travel hebben we van 25 april tot en met 9 mei 2009 de 'Verrassend Bulgarije' reis gemaakt. Het was een heerlijke vakantie. Twee weekjes rondrijden in een Renault Symbol dwars door Bulgarije. Het weer was variabel. Met name in de bergen rond Bansko was het nog gevoelig koud (graad of 7), in Plovdiv hadden we onze enige echte hele dag regen en verder was het eigenlijk best aardig weer. Tussen de 15 en 20 graden, mooie blauwe luchten met een wolkje hier en daar. Een buitje af en toe.

Het landschap is zeer de moeite waard. Het land is vooral heel groen en veelal nog ongerept. Mooie rotspartijen in de bergen, veel bossen.
Onze wandeling naar de piramiden van Stob was een hele klim en niet geschikt voor mensen met hoogtevrees. Maar wat was het daar mooi! We kwamen door dorpjes waar de tijd stil was blijven staan en waar de boer zijn akker ploegde met paard in plaats van tractor. Paard en wagen waren nog een veelvoorkomend gezicht. Maar je zag ook de nieuwste auto's rondrijden, grote sufferds (SUV's) en luxe merken naast de gemiddelde middenklasser en de aloude Lada.

In de steden was het goed winkelen. De Bulgaarse mode wijkt niet veel af van de Nederlandse, hooguit zijn de decolleté's gemiddeld wat dieper uitgesneden.
We hebben uiteraard niet stil gezeten. De hoogtepunten uit beschrijving zijn op een enkeling na allemaal bezocht en speciaal voor Pim zijn we ook alle oude Romeinse steden langs gegaan op de route (ook al was er soms alleen een weg of een stapeltje stenen zichtbaar). Van de vele kloosters hebben we er vier bezocht: het Rila, Rozhen, Preobrazhenski en het Aladza klooster. Elk klooster had zijn eigen charme. Fresco's kom je overal tegen, in alle kloosters en kerken zijn de muren ermee bezaaid. Over het algemeen zeer kleurrijk, tenzij ze nog gerestaureerd of schoongemaakt moeten worden (zie het verschil tussen het Rila klooster (perfecte staat) en het Preobrazhenski klooster (wordt nu gerestaureerd).

De Thracische overblijfselen waren zeer bijzonder. Ik heb nog nooit zoveel gouden voorwerpen en sieraden in musea gezien als deze vakantie, zo mooi en zo ontzettend verfijnd. De graven en tempels uit de beschrijving hebben we bezocht, een interessante voor ons onbekende cultuur.

In Plovdiv zaten we met het hotel middenin de oude stad. Het was jammer van de regen, want het was een zeer pittoresk geheel. Wat ook jammer was dat we er op 1 mei (feestdag) door de regen liepen: alle musea (op een na) waren dicht. We hebben die dag veel kerken gezien en gewinkeld.

Veliko Tarnovo was ook een leuke stad. De burchtheuvel was de moeite waard en we hadden er uitzicht op vanuit de hotelkamer. Vanaf het restaurant van het hotel konden we de eerste dag genieten van het lichtspektakel in vier kleuren op de burcht. Ons eten was wel koud na de show, maar dat deed er niet toe, het was een heel spektakel.
De Bulgaren houden trouwens van lekker eten. Overal gooien ze (feta)kaas overheen of doorheen. Gegrild vlees (altijd goed doorbakken), stoofpotjes, salades, soepen teveel om alles uit te proberen. Menukaarten waren vaak in het Engels, maar soms ook niet. Dan kan het gebeuren dat je ineens een witte bonen salade met heel veel knoflook en pittige worst hebt besteld als maaltijdsalade (gelukkig lust ik zowel peulvruchten als knoflook). Verder hadden ze lekkere ijsjes en nog lekkerder taarten.

Het prijsniveau was voor Nederlandse begrippen erg laag, dus het was allemaal extra verleidelijk. We zijn dan ook niks tekort gekomen. Ook in de hotels werden we flink verwend. We werden echt als gasten behandeld en elke ochtend kregen we een uitstekend ontbijt.
Het Cyrillisch schrift is wel even wennen. Gelukkig hadden we alle bezienswaardigheden zowel in Latijn als in Cyrillisch schrift in onze beschrijving staan. Wat heel erg wennen is: Bulgaren die 'nee' knikken, bedoelen 'ja' en omgekeerd. Dat ging zo tegen mijn natuur in, dat ik regelmatig mijn bestelling wilde wijzigen, terwijl de ober het al aan het opschrijven was. Heel apart!
Het rijden in Bulgarije was trouwens ook een belevenis. Het ontwijken van de putten in de weg (op één na, die hadden we dus niet aan zien komen), de inhalende Bulgaren (liefst over een doorgetrokken streep en net voor de bocht), voor Pim was het allemaal geen probleem. En zo zijn we veilig en wel weer in Nederland gearriveerd. We zullen het vanaf nu met de foto's en onze herinneringen moeten doen!


Pim en Mirella Santegoeds

Foto's van deze reis:

                          

Privacy Policy & Cookiebeleid | Disclaimer & Copyright © 2022 Rodina Travel