Rodina Travel, de Bulgarijespecialist!
 038 - 376 9297

Reiservaringen

Reizigers: Marianne en Paul
Reis: 13-daagse Rondreis 'Kloosterreis Bulgarije'
Plaats: Troyan, Ruse, Veliko Tarnovo, Plovdiv, Bansko, Sofia
Reisdata: 31-08-18 t/m 12-09-18


Beste Larisa,

Allereerst willen wij aangeven dat wij met alle gegevens van de website en uit de mooie reisbeschrijving, die wij van jou toegestuurd hadden gekregen, ons goed hadden kunnen voorbereiden. We hadden dan ook hoge verwachtingen van deze reis en wij kunnen zeggen dat aan die verwachtingen in alle opzichten is voldaan.

Van de eerste dag af is de reis uitstekend verlopen, een samenkomst op Schiphol, een vliegreis volgens schema en een hartelijke ontvangst door Maria op het vliegveld in Sofia.
De reis ging verder met onze uitstekende chauffeur Vladimir, die ons kundig en veilig de gehele reis door het land gebracht heeft, ook op soms niet al te gemakkelijke wegen. Daarnaast was hij altijd bereid de helpende hand te bieden bij het dragen van koffers, indien dat nodig was. Kortom, een fijne, joviale chauffeur.
Maria heeft ons de gehele reis veel en boeiend verteld over de geschiedenis, de cultuur, het eten in Bulgarije.
Dit gebeurde veelal onder het rijden, maar zij wist ook ons rust te gunnen om alles wat wij gezien en gehoord hadden, te laten bezinken. In de kerken en kloosters gaf zij gedoseerd uitleg en daarbij ook de ruimte om zelf onze ogen de kost te geven, rond te kijken en zo nodig konden we haar vragen stellen.
Kleine wijzigingen in het programma leverden altijd weer iets moois op, zoals het humor- en satiremuseum in Gabrovo.
Ida was een reisleidster die op de achtergrond de touwtjes in handen had, maar gezellig met de groep optrok.
Het eten was over het algemeen uitstekend, soms overdadig, en de maaltijden bij Bulgaarse families heerlijk en heel gezellig. Leuk om op zo'n manier met de mensen kennis te maken.
De kerken en kloosters hebben ons mateloos geboeid, zo'n rijkdom aan fresco's en iconen, overweldigend. Iedere keer weer was het een ervaring dat zelfs de kleine dorpskerkjes zo mooi konden zijn.
Op sommige dagen hadden wij zoveel mooie indrukken opgedaan, dat wij eigenlijk verzadigd waren.

Ook de kloosters maakten veel indruk, het was een mooie ervaring in Troyan te kunnen overnachten en de volgende ochtend het ochtendgebed deels te kunnen meemaken.
Ook het meemaken van een doop in de kerk bij het klooster in Basarbovo en het bijwonen van de zondagdienst in Bansko zijn mooie ervaringen.
Jammer vonden wij het soms wel dat er van weinig kerken foldermateriaal of een boekje bestaat.
Al zal het kostenaspect van de folders hierbij begrijpelijk een rol spelen.
Kortom, een prachtige reis, waar wij van genoten hebben en met veel plezier op terugkijken.
Nu wij met ons eigen boek over deze reis bezig zijn, ervaren wij nog meer wat wij allemaal gezien en meegemaakt hebben.

Bulgarije was een land waar wij ons thuis voelden, waar wij hebben genoten van de gastvrijheid van de mensen, van de natuur in al zijn verscheidenheid, van al het moois in de kerken en de kloosters.

Hartelijke groet,

Paul en Marianne                          

Privacy Policy & Cookiebeleid | Disclaimer & Copyright © 2022 Rodina Travel