Rodina Travel, de Bulgarijespecialist!
 038 - 376 9297

Reiservaringen

Reizigers: Hans en Yvonne
Reis: 13-daagse Rondreis 'Beleef Bulgarije'
Plaats: Sofia, Veliko Tarnovo, Madara, Kazanlak, Plovdiv, Bansko, Sofia
Reisdata: 30-09-17 t/m 12-10-17


Hallo Larisa!

Larisa, wat was het een geweldige reis!
Werkelijk perfect georganiseerd en uitgevoerd! Jouw fantastische voorbereiding, met dat prachtige reisprogramma, waarin alles werd vermeld. In aanvulling daarop onderweg en ter plekke alle toelichting en verhalen van Elena - alles uit het hoofd - en dan ook nog eens in het Nederlands! Echt ongelooflijk knap. Daarnaast hebben we genoten van haar gevoel voor humor. Zij is een eerste klas reisleider en gids ineen. En 'Zorro' is een prima chauffeur, in zijn eveneens prima Mercedes Sprinter! Ik zat meestal vlak achter hen en heb fijn (video-)opnamen kunnen maken door de voorruit.

Hans en ik zijn diep onder de indruk van de kerken en kloosters die we bezochten, vooral van de schitterende fresco's! En meestal zo goed geconserveerd. Wat een culturele rijkdom! En dan te bedenken dat er zonder de overheersing door de Ottomanen waarschijnlijk nog veel meer waren bewaard gebleven. En natuurlijk de nog oudere cultuur van de Thraciërs! Jij weet natuurlijk ook dat we in Nederland (op school) eigenlijk niets leren over de geschiedenis van Bulgarije en de omringende landen. Nu we zelf wat door het land hebben gereisd en informatie over de geschiedenis enigszins aan beelden kunnen koppelen, vinden we het interessant om daar wat meer over te gaan lezen.

Waar we ook van genoten hebben is de natuur. Aan de noordzijde van het Balkangebergte had de natuur duidelijk te lijden van de droogte: bladeren verdroogden en vielen af zonder eerst te kleuren. Elena vertelde dat het meer dan twee maanden niet had geregend! En dan zijn er mensen die menen dat klimaatverandering geen item is. Aan de zuidkant was de situatie veel beter: daar was meer vocht, meer afwisseling en meer kleur! Prachtige herfsttinten in dat mooie warme licht van de zon! Wat een genot om dan door dat prachtige bergachtige landschap te rijden.
In Bansko kregen we een kamer met uitzicht op de hoge al besneeuwde bergen! Daar heb ik opnamen kunnen maken met het licht van de opkomende en de ondergaande zon. Hans en ik zijn dol op bergen, wandelen er graag, al hebben we wel wat last van hoogtevrees. Hoewel griezelig, hebben we dus enorm genoten van de stoeltjeslift! Te meer daar het op één regenachtige dag na prima en vaak zonnig weer was. En het treintje was ook een belevenis! Het was een mooie dag en het treinreisje bood ons mooie landelijke taferelen!

Het waren natuurlijk maar vluchtige momenten, maar de Bulgaren die we ontmoet hebben waren zeer vriendelijk en gastvrij; ter zake kundig en trots op hun land; humorvol en soms joviaal. Een heel waardevolle ervaring.
Over het eten ook niets dan lof: wat een heerlijke en eerlijke eetcultuur! We hebben genoten van de salades, vooral ook van de smaakvolle tomaten. 's Ochtends bij het ontbijt nam ik er al een paar. De heerlijke yoghurt, het geroosterde vlees, de witte bonen, de ovengerechten en de kruiden! Met de hulp van Elena heb ik wat kruiden gekocht om mee naar huis te nemen: bonenkruid uit de bergen en een paar zakjes met gemalen kruidenmengseltjes.

Tot slot nog een kleine suggestie. Wij hebben als Nederlandse toeristen maximaal geprofiteerd van jouw (en Elena's) Bulgaarse achtergrond, je liefde voor en kennis over Bulgarije. Daar kan een niet-Bulgaarse reisaanbieder niet aan tippen. Maar soms kun je je (jij en wij) moeilijk voorstellen wat een buitenlander leuk vindt of moet vinden van je eigen land. Zo vond ons groepje Nederlanders het fijn om onderweg te stoppen voor een kopje koffie (hoeft niet elke dag) en voor een boer met een ezelskar, een lief klein dorpje of een ander landelijk tafereel uit een tijd die langzaam vervliegt. Van die kleine spontane foto- en filmmomenten onderweg, die een beeld geven van het gewone leven.

Natuurlijk hebben we Bulgarije na al deze mooie indrukken een beetje in ons hart gesloten. Graag zouden we nog eens teruggaan, dan zelf met de auto rondreizen, bekijken wat we nu niet of niet lang genoeg hebben gezien, en wat wandelen. Maar ons reislijstje is lang, dus of het zo ver komt..?

Larisa, dank je heel hartelijk voor al je mooie werk. Je bent de beste ambassadrice die Bulgarije zich kan wensen, een 10!
Veel succes en hopelijk tot een volgende keer!

Hans en Yvonne                          

Privacy Policy & Cookiebeleid | Disclaimer & Copyright © 2022 Rodina Travel