Rodina Travel, de Bulgarijespecialist!
 038 - 376 9297

Zoek & Boek
  • Reissoort:

    8-daagse Steden rondreis Ontdek Bulgarije
  • Verzorging:

    Halfpension

Van dag tot dag

Rondreizen Bulgarije, 8-daagse rondreis Ontdek Bulgarije


Dag 1

Sofia - Veliko Tarnovo (ca. 200 km)

Rondreis Ontdek Bulgarije

Na een rechtstreekse vlucht van nog geen 3 uur komt u rond de middag aan op de luchthaven van Sofia. Hier wordt u opgehaald door uw Nederlands sprekende gids.
Wij vertrekken daarna richting de Tsarenstad Veliko Tarnovo, waar wij de volgende 2 nachten gaan verblijven.

Dag 2

Veliko Tarnovo - Arbanassi - Veliko Tarnovo (ca. 90 km)

Rondreis Ontdek Bulgarije

Na het ontbijt besteden wij aandacht aan Veliko Tarnovo, die van de 12de tot 14de eeuw de hoofdstad van het Tweede Bulgaarse tsarenrijk was en tegenwoordig als een van de meest fascinerende plekken van het land wordt beschouwd. Het is een van de plaatsen in Bulgarije waar de rijkdom van de middeleeuwen goed bewaard is gebleven.
Wij beginnen met een bezoek aan het juweel van Tarnovo - de ruïnes van de oude vestiging Tsarevets, schitterend gelegen op een natuurlijke heuvel boven de stad, omringt door de oevers van de Yantra rivier. In deze roemrijke burcht treden wij in de voetsporen van moedige krijgers, strijdlustige vorsten en beleven in gedachten de oude glorie en genieten van adembenemende uitzichten.

Vervolgens wandelen wij verder door smalle straatjes, langs oude kerken en gebouwen en bewonderen de prachtig gelegen stenen huizen, trapsgewijs gebouwd op de heuvels van de stad. In de oude ambachtsstraat "Samovodska charshia", genieten wij van de kleurrijke en authentieke huizen, ambachtswerkplaatsen en gezellige souvenirwinkeltjes.
's Middags verlaten wij Veliko Tarnovo en gaan naar het vlakbij gelegen Arbanassi.

Dit museumdorp ligt prachtig op een hoog plateau en biedt een schitterend uitzicht over de wijde omgeving. Het stadje was in de 17de en de 18de eeuw een van de rijkste plaatsen van het land en dit is nog goed zichtbaar.
Na de lunch bezoeken wij onder andere het indrukwekkende, half in de grond gebouwde kerkje "De geboorte van Christus" uit de 17de eeuw en het Konstantsaliev huis, een van de grootste en oudste koopmanshuizen van toentertijd, die nu als museum worden gebruikt. Hier gaan wij 300 jaar terug in de tijd om kennis te maken met het spannende leven van de rijke handelaren uit Arbanassi.

Dag 3

Veliko Tarnovo - Etara - Shipka - Kazanlak - Plovdiv (ca. 200 km)

Rondreis Ontdek Bulgarije

Vandaag verlaten wij Veliko Tarnovo om de omgeving verder te verkennen. Deze regio heeft een rijk cultureel erfgoed en staat bekend om de vele kloosters, authentieke dorpjes en de prachtige natuur.

Wij beginnen met bezoek aan het Nationaal openluchtmuseum Etara, waar wij eventjes oog in oog komen te staan met het verleden. In de exact nagebouwde werkplaatsen, met authentieke en alleen door waterkracht aangedreven werktuigen, worden onder het toezien van de bezoekers diverse oude ambachten gedemonstreerd. Hier kunnen wij het vakmanschap bewonderen van o.a. een zilversmid, een iconenschilder, pottenbakker en een houtsnijder.

Wij vervolgen onze reis en steken het Balkan gebergte over via de belangrijke bergpas Shipka, die voor de Bulgaren een historische betekenis heeft. Hier vond in 1877 de belangrijkste slag plaats van de bevrijdingsoorlog, waar veel Russische en Bulgaarse soldaten sneuvelden tijdens de verdediging van de pas tegen het Ottomaanse leger. Om hen te eren is op de hoogste punt van de pas een indrukwekkend monument neergezet.

Iets later, als wij de pas hebben overgestoken, zullen wij een gedenkteken bezoeken gewijd aan deze helden - de kerk "De geboorte van Christus", ook bekend als de Russische kerk met de gouden koepels of het Shipka klooster.
De kerk werd in het jaar 1902 gebouwd op een heuvel vlakbij het dorpje Shipka, in de stijl van de Russische kerken uit de 17de eeuw.
Bij de kerk hoort ook een 53 meter hoge kloktoren met 17 klokken, waarvan de zwaarste bijna 12 ton weegt. Deze klokken zijn gegoten van de kogel- en kanonhulzen die achtergebleven zijn op het slagveld bij de Shipka pas. Zowel van buiten als van binnen is de kerk indrukwekkend. De schilderingen en de iconen zijn adembenemend.

Vandaag maken wij kennis met een van de oudste wereldcivilisaties en zeker de oudste cultuurbeschaving van Europa - de Thraciërs, die vermoedelijk al meer dan 6000 jaar geleden zich in Europa hebben gevestigd, exact waar huidig Bulgarije is. Maar pas vanaf de 5de Eeuw v.Chr. verscheen er voor het eerst informatie over deze bijzondere hoogontwikkelde samenleving.
Ze waren beroemd om hun rijke tradities, moedige krijgers en liefde voor kunst en cultuur. De bekendste Thraciërs zijn ongetwijfeld de zanger en dichter Orpheus, de god Dionysius van de wijn en de slavenkoning Spartacus.

In de afgelopen decennia zijn op verschillende plekken in heel het land vele Thracische schatten met fabelachtig mooie gouden of zilveren voorwerpen en sieraden gevonden, vele malen groter dan die van Toetankamon.
Bulgarije en vooral de regio rondom Kazanlak is letterlijk bezaaid met duizenden grafheuvels waar Thracische koningen en edelen in begraven liggen. Vandaar dat deze vallei bekend staat als het Dal van de Thracische koningen.
De Thraciërs geloofden in het leven na de dood en maakten van de begrafenis een echt feest. De tombes werden gebouwd van grote stenen blokken, rijkelijk versierd met prachtige tekeningen en fresco’s en daarna volgestopt met gouden en zilveren sierraden en voorwerpen, die de overledene kon gebruiken tijdens zijn reis naar het hiernamaals. Een tiental van deze tombes zijn uitgegraven en een paar zijn open voor publiek.
In Kazanlak brengen wij een bezoek aan de replica van de indrukwekkende graftombe van Kazanlak, opgenomen in de erfgoed lijst van UNESCO.
Wij bewonderen hier de bijzonder goed bewaarde fresco's, die een licht werpen op Thracische rituelen en gebruiken.

Aan het eind van de middag komen wij aan in Plovdiv, volgens velen de mooiste stad van het land.

Dag 4

Plovdiv en Bachkovo klooster (ca. 50 km)

Rondreis Ontdek Bulgarije

Vandaag staat Plovdiv, de tweede stad van Bulgarije geheel in de belangstelling. Gesticht al meer dan 8000 jaar geleden, behoort tot Plovdiv tot een van de oudste steden van Europa en ademt nog steeds de sfeer van het verleden. Hier vindt u sporen van vrijwel de gehele Bulgaarse maar ook Europese geschiedenis en dat op loopafstand van elkaar.

Naast het hoge historische gehalte, heeft Plovdiv ook veel meer te bieden. Met haar vele musea, restaurants, groene parken, bruisend nachtleven, lange wandelpromenade, moderne winkels, maar ook kunstzinnige ateliers, oefent de stad een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op jong en oud.
Plovdiv is niet voor niets uitgekozen tot Culturele hoofdstad van Europa in 2019.

Wij beginnen de dag met een stadswandeling door de oude stad, gelegen op 3 van de 6 heuvels waar Plovdiv op gebouwd is. Hier heeft u het gevoel door een historisch "openluchtmuseum" te lopen, waar het glorieuze verleden heel tastbaar is gebleven. Het motto van Oud-Plovdiv is daarom ook heel toepasselijk: "Antiek en eeuwig".
Wij komen o.a. langs het antieke Romeinse amfitheater, het etnografisch museum, de kerk van Constantijn en Elena, een aantal fraaie koopmanshuizen van de Bulgaarse Renaissance.
Na de middag hebben wij vrij om te winkelen, te wandelen of heerlijk te luieren op een van de vele gezellige terrasjes in het levendige centrum van de stad.

In de namiddag gaan wij het beroemde Bachkovo klooster bezoeken, een van de oudste kloosters van het land en tegenwoordig een waar bedevaartsoord.
Het in 1083 gestichte klooster ligt aan de voet van het Rodopi gebergte en staat bekend om zijn rijke collectie oude manuscripten, goedbewaarde fresco's en prachtige iconen van bekende Bulgaarse schilders. Wat het klooster nog bijzonder maakt, is de fraaie architectuur met 2 mooie binnenplaatsen, elk met een eigen kerk. Sinds 1984 staat het klooster op de kandidaat-lijst van UNESCO werelderfgoed. Voordat wij bij het klooster aankomen, moeten wij eerst langs de vele verleidelijke, kleurrijke marktkraampjes met souvenirs, jam, honing, kruiden en allerlei lekkernijen. Uiteraard zullen wij nog vrije tijd hebben om inkopen te doen of gewoon te genieten van deze vrolijke taferelen.

Dag 5

Plovdiv - Avramovo - Dobarsko - Bansko (ca. 180 km)

Rondreis Ontdek Bulgarije

Na het ontbijt verlaten wij Plovdiv en gaan richting Velingrad waar wij kennis gaan maken met een bijzonder Bulgaars ambacht - de vloerkledenweverij.
In een kleine fabriek vlakbij de stad, zien wij een aantal dames dit bijzonder ambacht uitoefenen. Ze maken hier met veel liefde en zorg geen gewone vloerkleden maar echte kunstwerken in opdracht van belangrijke mensen over de hele wereld, waaronder het Engelse koningshuis.

Daarna vervolgen wij de reis - een mooie route die tussen de bergen Rila, Pirin en Rodopi loopt, door prachtige landschappen, wijngaarden, tabaksvelden en dorpjes waar de tijd stil lijkt te staan.

De volgende stop maken wij in het bergdorpje Dobursko, waar wij een bezoek brengen aan het half in de grond ingegraven stenen kerkje in het centrum van het dorpje - St. Teodor Tiron en Teodor Stratilat kerk. Het opvallend kleine kerkje met afmetingen van 8 x 6 x 5 m stamt uit de 17de eeuw, de tijd van de Ottomaanse bezetting, toen het verboden was om kerken te bouwen groter dan een man op een paard. Aan de buitenkant is de kerk somber maar van binnen wordt dit ruim gecompenseerd door de ruim 460 prachtige en goed bewaarde fresco's, waarvan een de belangrijkste trekpleister is: namelijk een fresco waarop Christus lijkt te zijn in een driehoekige constructie, die op een raket lijkt.

Eind van de middag komen wij aan in Bansko, onze eindbestemming voor vandaag. Bansko is het hele jaar door een ware trekpleister voor bezoekers uit binnen- en buitenland. In de winter de ideale plek voor wintersporters en in de zomer voor wandelaars en natuurliefhebbers.

Dag 6

Bansko - Rila klooster - Sofia (ca. 250 km)

Rondreis Ontdek Bulgarije

Vandaag vertrekken wij richting het eindpunt van onze reis, de hoofdstad van Bulgarije - Sofia.

Onderweg maken wij een stop bij de grootste trekpleister van het land - het wereldberoemde Rila klooster -, het hoogtepunt van de Bulgaarse cultuur, bouw- en schilderkunst. Het klooster ligt schitterend, op 1140 m hoogte, te midden van dichtbegroeide, eeuwenoude bossen. De prachtige muurschilderingen, de bijzondere architectuur, de fraaie fresco’s, alles wat u hier ziet zal u versteld doen staan. Het grootste, en volgens velen, het mooiste klooster van de Balkan is opgenomen in de werelderfgoed lijst en valt onder de bescherming van UNESCO. Hier bezoeken wij het museum, een monnikencel en de hoofdkerk en hebben wij uiteraard vrije tijd om van de pracht en de sfeer te genieten.
Na een uitgebreid bezoek aan dit bijzonder stukje Bulgarije vertrekken wij richting Sofia.

Dag 7

Sofia stad (ca. 20 km)

Rondreis Ontdek Bulgarije

Vandaag staat de Bulgaarse hoofdstad geheel in de belangstelling.
Sofia, de grootste stad van Bulgarije, gelegen aan de voet van het Vitosha gebergte is al eeuwen het kruispunt tussen West Europa en het Oosten.
De stad werd vermoedelijk al meer dan 7000 jaar geleden gesticht door de Thraciërs en heette toen Serdika. Tijdens de Romeinse periode ontwikkelde het zich snel tot een belangrijke administratieve en geestelijk centrum van het Romeins imperium. Daarna volgden er vele volkeren, die hier hun sporen hebben achtergelaten. Ook vandaag is de stad een mix van diverse culturen. Sofia bruist en leeft letterlijk. Het motto van de Bulgaarse hoofdstad is niet voor niets "Sofia groeit maar wordt nooit oud".

Na het ontbijt maken wij een stadswandeling door het mooie centrum van Sofia. Wij beginnen met een bezoek aan de parel van de stad - de grootste en belangrijkste kathedraal van Bulgarije - Alexander Nevski, beroemd om de opvallende, vergulde koepels, prachtige iconen en indrukwekkende fresco's.
Daarna wandelen wij langs vele historische bouwwerken en bezienswaardigheden van Sofia, zoals de universiteit, het parlementsgebouw met de wisseling van de wacht, de Russische kerk, het Nationaal Theater, het Koninklijk Paleis, en de uit de Romeinse tijd stammende St. George kerk.

In de namiddag heeft u vrij om op eigen gelegenheid en in eigen tempo Sofia verder te leren kennen. U kunt een museum bezoeken, slenteren over de prachtige wandelpromenade Vitoshka met vele leuke winkeltjes en terrasjes. Bijna alle bezienswaardigheden zijn op loopafstand van elkaar.

Dag 8

Sofia - luchthaven (ca. 15 km)

Rondreis Kleurrijk Bulgarije

Wij staan vandaag vroeg op voor een transfer naar de luchthaven Sofia, voor de terugvlucht naar Amsterdam of Brussel.

Voor degenen die nog niet genoeg van Bulgarije hebben gekregen, kunnen wij een verlenging regelen.
U kunt bijvoorbeeld nog een paar dagen in Sofia blijven, waar nog veel te zien en te doen is. U kunt ook uw reis verlengen aan de Zwarte zee kust voor een heerlijke strandvakantie of als u een natuurliefhebber bent, ergens in de mooie Bulgaarse bergen.
                  

Privacy Policy & Cookiebeleid | Disclaimer & Copyright © 2019 Rodina Travel