Rodina Travel, de Bulgarijespecialist!
 038 - 376 9297

Zoek & Boek
  • Reissoort:

    13-daagse Klooster rondreis Bulgarije
  • Verzorging:

    Halfpension

Van dag tot dag

Rondreizen Bulgarije, 13-daagse Klooster rondreis Bulgarije


Inclusief € 50,- vroegboekkorting per persoon (geldig t/m 31 mei 2018)


Bulgarije herbergt duizenden prachtige kloosters en kerken, getuigen van de eeuwenoude, maar ook roerige geschiedenis van het land. De ontelbare muurschilderingen, fresco's en iconen van bekende en onbekende iconenschilders, vertellen hun eigen verhaal en het verhaal van Bulgarije zelf. Daarom genieten ze vandaag de dag nog steeds aanzien en bewondering en dragen bij aan de nationale trots van de Bulgaren.
Tijdens deze 13-daagse reis maken wij kennis met de meest belangrijke kloosters en religieuze monumenten van Bulgarije, maar ook met vele andere culturele bezienswaardigheden, historische steden, oude Thracische, Byzantijnse en Romeinse opgravingen en adembenemende landschappen. Wij bezoeken vrijwel alle hoogtepunten van het land, zoals de prachtige tsarenstad Veliko Tarnovo en het historische centrum van Plovdiv. Daarnaast rijden wij in één van de laatste smalspoortreinen van Bulgarije, komen in kleine dorpjes waar de tijd stil lijkt te staan en worden hartelijk ontvangen door de lokale mensen. Een bezoek aan het indrukwekkende Rila klooster (UNESCO) en natuurlijk aan de hoofdstad van Bulgarije - Sofia, zal niet ontbreken.
Bulgarije verwelkomt u en nodigt u uit om haar geheimen te ontdekken!

Klooster rondreis Bulgarije

DAG 1

Luchthaven Sofia - Troyan klooster (ca. 180 km)

Rondreizen Bulgarije, Kloosterreis Bulgarije

Na een rechtstreekse vlucht van nog geen 3 uur komen wij rond 14:00 uur aan op de luchthaven van Sofia. Hier worden wij opgehaald door onze Nederlands sprekende gids en kunnen wij aan de rondreis beginnen.
Wij verlaten de stad en rijden oostwaarts door de schilderachtige uitlopers van het Balkan gebergte, richting Troyan, de eindbestemming voor vandaag.
De eerste overnachting is op een bijzondere locatie, namelijk het prachtige Troyan klooster, met een intieme binnenplaats en houten balkons vol bloemen. Nadat wij ons hebben gesetteld en opgefrist, is het tijd voor het diner, speciaal voor ons gemaakt door de monniken.

DAG 2

Troyan - Pleven - Ruse (ca. 215 km)

Rondreizen Bulgarije, Kloosterreis Bulgarije

Na het ontbijt gaan wij uitgebreid kennis maken met één van de mooiste kloosters van Bulgarije - Troyan klooster. Het klooster werd begin 17de eeuw gesticht en is het derde qua grootte klooster van het land, dat vooral bekend staat om de schitterende fresco's en de wonderbaarlijke icoon van de Heilige maagd met drie handen, die volgens gelovigen geluk en gezondheid brengt.

Daarna is het tijd om afscheid te nemen van onze gastheren en deze bijzondere locatie.
Wij verlaten Troyan en gaan richting het noorden voor een bezoek aan de mooie stad Pleven, gelegen in het hart van de Donau vallei.
De stad heeft een beslissende rol gespeeld bij de bevrijding van Bulgarije van de Ottomaanse bezetting. Hier vond in 1877 - 1879 één van de meest belangrijkste veldslagen van de Russische - Turkse oorlog plaats - de slag om Pleven, volgens historici de doorbraak bij de bevrijding van Bulgarije van deze 500 jaar durende oorlog. In en rondom de stad zijn al meer dan 150 monumenten te vinden gewijd aan de 40.000 soldaten die hun leven hier hebben gelaten.
Wij bezoeken de belangrijkste ervan - het Panorama museum - een bijzonder cilindervormig monument, onthuld in 1977 exact 100 jaar na het beleg en enig in zijn soort op de Balkan. Hier zien wij in bijna een driedimensionale dimensie de veldslagen van toentertijd en wanen ons letterlijk midden in het oorlogsgebied.
Na dit bezoek hebben wij vrije tijd in het mooie centrum van de stad, dat bestaat uit een enorme voetgangers gebied met vele prachtige waterfonteinen, groene parkjes, tuinen en gezellige terrasjes.
Wij verlaten Pleven en rijden door de beroemde Donau vlakte, tevens de meest vruchtbare regio van het land. Wij zullen genieten van eindeloze vergezichten en prachtige gele zonnebloemvelden.

Eind van de middag komen wij aan in Ruse, één van de mooiste steden van Bulgarije en de eindbestemming voor vandaag.
Vroeger stond Ruse bekend als Klein Wenen, vanwege haar schitterende architectuur uit de 19de eeuw. Tegenwoordig is de stad, door haar ligging aan de Donau, één van de belangrijkste culturele en economische centra van het land.

DAG 3

Ruse - Ivanovo - Basarbovo - Ruse (ca. 50 km)

Rondreizen Bulgarije, Kloosterreis Bulgarije

Na het ontbijt gaan wij de omgeving van Ruse verkennen.

Het eerste bezoek is aan één van de meest bijzondere kloosters van Bulgarije - het Ivanovo rotsklooster, uitgehakt in een kalkrots. Door de bijzondere fresco's uit de 14de eeuw, met taferelen uit het Nieuwe testament, valt het klooster sinds 1979 onder de bescherming van UNESCO.

Iets verderop in het dorpje Basarbovo is nog een mooi rotsklooster die wij gaan bezoeken. Het klooster - St. Dimitar Basarbovski - is wellicht niet zo oud als die van Ivanovo, maar wel schitterend gelegen en het enige rotsklooster in Bulgarije die nog volledig in gebruik is. De kloosterkerk uit de 15de eeuw is als het ware verweven met de hoge rotsen en is via een stenen trap bereikbaar.

Daarna keren wij terug naar de stad en maken een rondleiding door het mooie centrum en de belangrijkste bezienswaardigheden. Ruse bestaat al meer dan 2300 jaar en door zijn ligging aan de Donau was het een belangrijk kruispunt op de handelsroute vanaf West Europa naar het Midden Oosten. Dit is goed te zien aan de architectuur en de Midden-Europese sfeer die afwijkt van de andere belangrijke Bulgaarse steden. Na de bevrijding van Bulgarije en dankzij de vele West-Europese connecties en investeringen, ontwikkelde Ruse zich in razend tempo tot de meest welvarende stad van het land. Ruse was letterlijk "de poort" waardoor vele Westerse innovaties, kennis en cultuur Bulgarije binnen kwamen. Hier is bijvoorbeeld de 1ste spoorweg aangelegd tussen Ruse en Varna, de eerste drukkerij, de eerste kamer van koophandel, maar ook de eerste bioscoop. In de periode rond 1880-1900 werd Ruse één van de belangrijkste economische en culturele steden van Europa, naast steden zoals Wenen en Boedapest.

DAG 4

Ruse - Cherven - Nikopolis Ad Istrum - Veliko Tarnovo (ca. 150 km)

Rondreizen Bulgarije, Kloosterreis Bulgarije

Na het ontbijt verlaten wij Ruse en vervolgen onze reis richting het zuiden.

De eerste stop voor vandaag maken wij bij het imposante middeleeuwse bolwerk - Cherven vesting, tot de 13de eeuw, één van de belangrijkste steden van het Bulgaarse tsarendom. De ligging van de stad en het fort waren strategisch gekozen, op een hoog rotsplateau dat van ver zichtbaar was en goed te verdedigen. Toch viel de stad in 1388 in de handen van de Ottomaanse overheersers die Cherven hebben geplunderd en verwoest. Wij gaan de ruïnes van de stad bezichtigen en kunnen vanaf het plateau genieten van de indrukwekkende vergezichten.

Daarna, gaan wij nog verder terug in de geschiedenis. In het dorpje Nikjup, kunnen wij de ruïnes van de Romeinse stad Nicopolis Ad Istrum bezichtigen. De stad werd in het jaar 102 gesticht door de beroemde Romeinse keizer Trajanus en behoorde in de 3de eeuw tot de belangrijkste en machtigste plaatsen in de regio. Hier aangekomen, lopen wij over de goed bewaarde oude geplaveide weg, langs overblijfselen van mooie badhuizen, theaters, graftombes en prachtige Romeinse villa's. Wij krijgen zo een goede indruk van de vroege glorie van de inwoners en hun leven in deze bijzondere stad.

Hierna vertrekken wij richting Veliko Tarnovo, de middeleeuwse hoofdstad van Bulgarije, ook de Tsarenstad genoemd, en de eindbestemming voor vandaag.
Voordat wij bij ons hotel arriveren maken wij een tussenstop bij een prachtig gelegen klooster - Preobrazhenski klooster. Het klooster uit de 14de eeuw ligt schitterend, hoog op de bergen, onder een steile rots, boven de stad en de Yantra rivier.

DAG 5

Veliko Tarnovo - Arbanassi - Veliko Tarnovo (ca. 25 km)

Rondreizen Bulgarije, Kloosterreis Bulgarije

Na het ontbijt besteden wij aandacht aan Veliko Tarnovo, dat van de 12de tot 14de eeuw de hoofdstad van het Tweede Bulgaarse tsarenrijk was en tegenwoordig als één van de meest fascinerende plekken van het land wordt beschouwd.
Het is één van de plaatsen in Bulgarije waar de rijkdom van de middeleeuwen goed bewaard is gebleven.

Wij beginnen met een bezoek aan het juweel van Tarnovo - de ruïnes van de oude vestiging Tsarevets, schitterend gelegen op een natuurlijke heuvel boven de stad, omringt door de oevers van de Yantra rivier. In deze roemrijke burcht treden wij in de voetsporen van moedige krijgers, strijdlustige vorsten en beleven in gedachten de oude glorie en genieten van adembenemende uitzichten.

Vervolgens wandelen wij verder door smalle straatjes, langs oude kerken en gebouwen en bewonderen de prachtig gelegen stenen huizen, trapsgewijs gebouwd op de heuvels van de stad.
In de oude ambachtsstraat "Samovodska charshia", genieten wij van de kleurrijke en authentieke huizen, ambachtswerkplaatsen en gezellige souvenirwinkeltjes.

Daarna verlaten wij Veliko Tarnovo en gaan naar het vlakbij gelegen Arbanassi.
Dit museumdorp ligt prachtig op een hoog plateau en biedt een schitterend uitzicht over de wijde omgeving. Het stadje was in de 17de en de 18de eeuw één van de rijkste plaatsen van het land en dit is nog goed zichtbaar.
Hier bezoeken wij onder andere het indrukwekkende, half in de grond gebouwde kerkje "De geboorte van Christus" uit de 17de eeuw en het Konstantsaliev huis, één van de grootste en oudste koopmanshuizen van toentertijd, dat nu als museum wordt gebruikt. Hier gaan wij 300 jaar terug in de tijd om kennis te maken met het spannende leven van de rijke handelaren uit Arbanassi.

DAG 6

Veliko Tarnovo - Tryavna - Veliko Tarnovo (ca. 100 km)

Rondreizen Bulgarije, Kloosterreis Bulgarije

Na het ontbijt is het tijd om de omgeving van Veliko Tarnovo verder te verkennen. Deze regio heeft een rijk cultureel erfgoed en staat bekend om de vele kloosters, authentieke dorpjes en de prachtige natuur.

Wij beginnen met een bezoek aan het mooie Kilifarevo, waar wij een bezoek brengen aan het gelijknamige nonnenklooster uit de 14de eeuw, prachtig gelegen aan de rivier.

De volgende stop is bij het pittoreske stadje Tryavna, gelegen in het hart van het Balkan gebergte. Tryavna werd gesticht in de 15de eeuw en bereikte rond de 18de eeuw een ongekende welvaart, dat vooral te danken was aan de goudsmeedkunst, maar ook aan het vakmanschap van de lokale houtbewerkers en iconen schilders.

Voordat wij uitgebreid kennis maken met deze mooi stad, stoppen wij in het dorpje vlakbij een vriendelijke boeren familie. Wij krijgen een rondleiding op hun boerderij met schapen, koeien, paarden en tuinen waar ze hun eigen groenten en fruit verbouwen.
Wij gaan daarna zelf de handen uit de mouwen steken en plukken de nodige ingrediënten uit de tuin om zelf onze lunch voor te bereiden. Wij leren vandaag een aantal, snelle maar hele smakelijke typische Bulgaarse gerechten maken o.a. de beroemde Shopska salade en de koude komkommer soep - Tarator.

Daar nemen wij afscheid van de vriendelijke eigenaren en vervolgen onze reis naar Tryavna. Daarna aangekomen maken wij een stadswandeling door het gezellige centrum, langs de authentieke houten huizen, de mooie stenen bruggen en pauzeren bij het Kloktorenplein, vol gezellige winkeltjes, ateliers en restaurantjes.
Wij kunnen hier o.a. het "Shkoloto" bezoeken - de oude school, gevestigd in een prachtig oud gebouw uit het jaar 1839; de Aartsengel Michaël-kerk uit de 12de eeuw, bekend om de mooie muurfresco's en de prachtige gedecoreerde iconostase en het Daskalova huis, waar het houtsnijkunstmuseum is gevestigd met o.a. standbeelden, portretbustes van bekende ridders en bisschoppen en mooie iconenlijsten.
In het museum voor icoonschilderkunst van Tryavna maken wij kennis met de beroemde "School van Tryavna" waar tussen de 17de en de 19de eeuw ruim 200 iconenschilders werden opgeleid, van wie vele "Zografi" - iconen schilders uit de bekendste families Vitanov en Zahariev. Het iconenmuseum is gevestigd in een mooi gebouw in een park boven de stad en heeft een mooie collectie schitterende iconen uit de 19de eeuw. Hier bewonderen wij het werk van de beroemdste iconen schilders van Bulgarije.

DAG 7

Veliko Tarnovo - Etara - Shipka - Kazanlak - Plovdiv (ca. 250 km)

Rondreizen Bulgarije, Kloosterreis Bulgarije

Vandaag staan wij vroeg op voor nog een mooie dag vol nieuwe ervaringen en leuke uitstapjes.

Wij beginnen met een bezoek aan het Nationaal openluchtmuseum Etara, waar wij eventjes oog in oog komen te staan met het verleden.
In de exact nagebouwde werkplaatsen, met authentieke en alleen door waterkracht aangedreven werktuigen, worden onder het toezien van de bezoekers diverse oude ambachten gedemonstreerd. Hier kunnen wij het vakmanschap bewonderen van o.a. een zilversmid, een iconenschilder, pottenbakker en een houtsnijder.

Vlakbij kunnen wij nog een prachtig klooster bezoeken - Sokolovo klooster. Gesticht in het jaar 1833 is het klooster relatief jong maar zeker niet minder mooi. Een vredige binnenplaats met goed onderhouden tuin en ronde stenen waterbron met daarnaast het prachtig beschilderde kerkje en mooie uitzicht, doen bijna idyllisch aan.

Wij vervolgen onze reis en steken het Balkan gebergte over via de belangrijke bergpas Shipka, die voor de Bulgaren een historische betekenis heeft. Hier vond in 1877 de belangrijkste slag plaats van de bevrijdingsoorlog, waar veel Russische en Bulgaarse soldaten sneuvelden tijdens de verdediging van de pas tegen het Ottomaanse leger. Om hen te eren is op het hoogste punt van de pas een indrukwekkend monument neergezet.
Iets later, als wij de pas hebben overgestoken, zullen wij een gedenkteken bezoeken gewijd aan deze helden - de kerk "De geboorte van Christus", ook bekend als de Russische kerk met de gouden koepels of het Shipka klooster.
De kerk werd in het jaar 1902 gebouwd op een heuvel vlakbij het dorpje Shipka, in de stijl van de Russische kerken uit de 17de eeuw.
Bij de kerk hoort ook een 53 meter hoge klokkentoren met 17 klokken, waarvan de zwaarste bijna 12 ton weegt. Deze klokken zijn gegoten van de kogel- en kanonhulzen die achtergebleven zijn op het slagveld bij de Shipka pas.
Zowel van buiten als van binnen is de kerk indrukwekkend. De schilderingen en de iconen zijn adembenemend.
Vandaag maken wij kennis met één van de oudste wereldcivilisaties en zeker de oudste cultuurbeschaving van Europa - de Thraciërs, die vermoedelijk al meer dan 6000 jaar geleden zich in Europa hebben gevestigd, exact waar huidig Bulgarije is. Vanaf de 5de Eeuw v.Chr. Verscheen er voor het eerst informatie over deze bijzondere hoogontwikkelde samenleving.
Ze waren beroemd om hun rijke tradities, moedige krijgers en liefde voor kunst en cultuur. De bekendste Thraciërs zijn ongetwijfeld de zanger en dichter Orpheus, de god Dionysius van de wijn en de slavenkoning Spartacus.

In de afgelopen decennia zijn op verschillende plekken in heel het land vele Thracische schatten met fabelachtig mooie gouden of zilveren voorwerpen en sieraden gevonden, vele malen groter dan die van Toetankamon.
Bulgarije en vooral de regio rondom Kazanlak is letterlijk bezaaid met duizenden grafheuvels waar Thracische koningen en edelen in begraven liggen. Vandaar dat deze vallei bekend staat als het Dal van de Thracische koningen. De Thraciërs geloofden in het leven na de dood en maakten van de begrafenis een echt feest.

De tombes werden gebouwd van grote stenen blokken, rijkelijk versierd met prachtige tekeningen en fresco's en daarna volgestopt met gouden en zilveren sierraden en voorwerpen, die de overledene kon gebruiken tijdens zijn reis naar het hiernamaals. Een tiental van deze tombes zijn uitgegraven en een paar zijn open voor publiek.
In Kazanlak brengen wij een bezoek aan de replica van de indrukwekkende graftombe van Kazanlak, opgenomen in de erfgoed lijst van UNESCO. Wij bewonderen hier de bijzonder goed bewaarde fresco's, die een licht werpen op Thracische rituelen en gebruiken.

Begin van de avond komen wij aan in Plovdiv, één van de mooiste steden van Bulgarije, waar wij de volgende 2 nachten gaan verblijven.

DAG 8

Plovdiv stad - Bachkovo - Plovdiv (ca. 50 km)

Rondreizen Bulgarije, Kloosterreis Bulgarije

Vandaag staat Plovdiv, de tweede stad van Bulgarije geheel in de belangstelling.
Gesticht al meer dan 8000 jaar geleden, behoort Plovdiv tot één van de oudste steden van Europa en ademt nog steeds de sfeer van het verleden.
Hier vindt u sporen van vrijwel de gehele Bulgaarse maar ook Europese geschiedenis en dan op loopafstand van elkaar.

Naast het hoge historische gehalte, heeft Plovdiv nog meer te bieden. Met haar vele musea, restaurants, groene parken, bruisend nachtleven, lange wandelpromenade, moderne winkels, maar ook kunstzinnige ateliers, oefent de stad een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit voor jong en oud.
Plovdiv is niet voor niets uitgekozen tot Culturele hoofdstad van Europa voor 2019.

Wij beginnen de dag met een stadswandeling door de oude stad, gelegen op 3 van de 6 heuvels waar Plovdiv op gebouwd is. Hier heeft u het gevoel door een historisch "openluchtmuseum" te lopen, waar het glorieuze verleden heel tastbaar is gebleven. Het motto van Oud-Plovdiv is daarom ook heel toepasselijk: "Antiek en eeuwig".
Wij komen o.a. langs het antieke Romeinse amfitheater, het etnografisch museum, de kerk van Constantijn en Elena, een aantal fraaie koopmanshuizen van de Bulgaarse Renaissance.

Na de middag verlaten wij Plovdiv voor een bezoek aan het beroemde Bachkovo klooster, één van de oudste en grootste kloosters van het land en tegenwoordig een waar bedevaartsoord.
Het in 1083 gestichte klooster ligt aan de voet van het Rodopi-gebergte en staat bekend om zijn rijke collectie oude manuscripten, goedbewaarde fresco's en prachtige iconen van bekende Bulgaarse schilders. Wat het klooster nog bijzonder maakt, is de fraaie architectuur met 2 mooie binnenplaatsen elk met een eigen kerk. Het klooster staat op de kandidaat-lijst van UNESCO werelderfgoed.
Rondom het klooster zijn vele verleidelijke, kleurrijke marktkraampjes met souvenirs, jam, honing, kruiden en allerlei lekkernijen. Uiteraard zullen wij nog vrije tijd hebben om inkopen te doen of gewoon te genieten van deze vrolijke taferelen.

Wij gaan daarna terug naar Plovdiv waar wij dineren in een restaurant met live muziek.

DAG 9

Plovdiv - Velingrad - Avramovo - Bansko (ca. 180 km)

Rondreizen Bulgarije, Kloosterreis Bulgarije

Na het ontbijt verlaten wij Plovdiv en gaan richting Velingrad waar wij kennis gaan maken met een bijzonder Bulgaars ambacht - het vloerkleden weverij. In een kleine fabriek vlakbij de stad, zien wij een aantal dames dit bijzonder ambacht uitoefenen. Ze maken hier met veel liefde en zorg geen gewone vloerkleden maar echte kunstwerken in opdracht van belangrijke mensen over de hele werend, waaronder het Engelse koningshuis.

Vandaag gaat een stukje van de reis per smalspoortrein.
In de stad Velingrad stappen wij op de trein richting het dorpje Avramovo, het hoogst gelegen treinstation van Bulgarije, op 1267 meter boven de zeespiegel. Een spannende treinrit langs een mooie route die tussen de bergen Rila, Pirin en Rodopen loopt, door prachtige landschappen, wijngaarden, tabaksvelden en dorpjes waar de tijd stil lijkt te staan.

Daarna is het tijd om naar Bansko te gaan, onze eindbestemming voor vandaag.
Bansko is het hele jaar door een ware trekpleister voor bezoekers uit binnen- en buitenland. In de winter de ideale plek voor wintersporters en in de zomer voor wandelaars en natuurliefhebbers.
Hier aangekomen, maken wij een wandeling door het historische centrum, met stenen huizen en smalle straatjes met kinderkopjes, waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Gesticht in de 15 eeuw, heeft het stadje een belangrijke rol gespeeld bij de Wedergeboorte van Bulgarije. Het is ook de geboorteplaats van vele beroemde en belangrijke Bulgaren zoals Paisii Hilendarski, de schrijver van de eerste Bulgaarse geschiedenis, de stichter van de moderne onderwijs Neofit Rilski en de poëet Nikola Vaptsarov, die de Bulgaren inspireerde en aanmoedigde om zich tegen de Ottomaanse bezetting te verzetten. Wij bezoeken o.a. de mooie oude Sveta Troitsa kerk en het prachtige Velianov huis uit de 19de eeuw, typerend voorbeeld van de bouwstijl en schoonheid van toentertijd.

DAG 10

Bansko en omgeving (ca. 60 km)

Rondreizen Bulgarije, Kloosterreis Bulgarije

Vandaag gaan wij Bansko en de omgeving ontdekken.
Na het ontbijt trekken wij het mooie Pirin gebergte in en Het Nationaal Park Pirin (UNESCO), waar wij kunnen genieten van de rust en de prachtige natuur.
Wij bewonderen één van de trekpleisters van het natuurpark - Bajkusheva Mura - de oudste naaldboom van Bulgarije die maar liefst 1300 jaar oud is.

Daarna gaan wij lunchen in een typisch Bulgaarse ambiance met folklore muziek, waar wij kunnen genieten van zelfgemaakte, traditionele specialiteiten en lokale drankjes.
Het laatste bezoek voor vandaag is in het dorpje Dobursko waar wij een bijzonder kerkje gaan bewonderen. Het opvallend kleine kerkje met afmetingen van 8x6x5m stamt uit de 17de eeuw, de tijd van de Ottomaanse bezetting, toen het verboden was om kerken te bouwen groter dan een man op een paard. Aan de buitenkant is de kerk somber maar van binnen wordt dit ruim gecompenseerd door de ruim 460 prachtige en goed bewaarde fresco's, waarvan één de belangrijkste trekpleister is: namelijk een fresco waarop Christus lijkt te zijn geschilderd in een driehoekige constructie, die op een raket lijkt.

Na deze boeiende en gezellige dag keren wij terug naar ons hotel in Bansko.

DAG 11

Bansko - Rila klooster - Sofia (ca. 250 km)

Rondreizen Bulgarije, Kloosterreis Bulgarije

Vandaag vertrekken wij richting het eindpunt van onze reis, de hoofdstad van Bulgarije - Sofia.
Onderweg maken wij een stop bij de grootste trekpleister van het land - het wereldberoemde Rila klooster, het hoogtepunt van de Bulgaarse cultuur, bouw- en schilderkunst.
Het klooster ligt schitterend op 1140 meter hoogte, te midden van dichtbegroeide eeuwenoude bossen. De prachtige muurschilderingen, de bijzondere architectuur, de fraaie fresco's, alles wat u hier ziet zal u versteld doen staan. Het grootste en volgens velen het mooiste klooster van de Balkan is opgenomen in de werelderfgoedlijst en valt onder de bescherming van UNESCO. Hier bezoeken wij het museum, een monnikencel en de hoofdkerk en hebben wij uiteraard vrije tijd om van de pracht en de sfeer te genieten.

Na een uitgebreid bezoek aan dit bijzonder stukje Bulgarije vertrekken wij richting Sofia, voor de laatste overnachting.

DAG 12

Sofia stad

Rondreizen Bulgarije, Kloosterreis Bulgarije

Vandaag staat de Bulgaarse hoofdstad geheel in de belangstelling.
Sofia, de grootste stad van Bulgarije, gelegen aan de voet van het Vitosha gebergte is al eeuwen het kruispunt tussen West Europa en het Oosten.
De stad werd vermoedelijk al meer dan 7000 jaar geleden gesticht door de Thraciërs en heette toen Serdika. Tijdens de Romeinse periode ontwikkelde het zich snel tot een belangrijk administratief en geestelijk centrum van het Romeins imperium. Daarna volgden er vele volkeren, die hier hun sporen hebben achtergelaten. Ook vandaag is de stad een mix van diverse culturen. Sofia bruist en leeft letterlijk. Het motto van de Bulgaarse hoofdstad is niet voor niets "Sofia groeit maar wordt nooit oud".

Na het ontbijt maken wij een stadswandeling door het mooie centrum van Sofia. Wij beginnen met een bezoek aan de parel van de stad - de grootste en belangrijkste kathedraal van Bulgarije - Alexander Nevski, beroemd om de opvallende, vergulde koepels, prachtige iconen en indrukwekkende fresco's.
Daarna wandelen wij langs vele historische bouwwerken en bezienswaardigheden van Sofia, zoals de universiteit, het parlementsgebouw met de wisseling van de wacht, de Russische kerk, het Nationaal Theater, het Koninklijk Paleis en de uit de Romeinse tijd stammende St. George kerk.

In de namiddag brengen wij bezoek aan het Nationaal Historisch museum, waar archeologische schatten van de hele Bulgaarse geschiedenis worden tentoongesteld en aan de in de UNESCO lijst opgenomen, middeleeuwse kerk - Boyanska curkva, uit de 11de eeuw, bekend om de prachtige fresco's en realistische portretten en iconen, ongewoon voor deze periode.
Wij sluiten de dag af met een folklore diner.

DAG 13

Sofia - luchthaven (ca. 15 km)

Rondreizen Bulgarije, Kloosterreis Bulgarije

Vandaag breekt de tijd aan om afscheid te nemen van dit prachtig land met mooie natuur, rijke cultuur, oude gebruiken, vriendelijke mensen en lekkere gerechten en dranken. Wij staan vandaag vroeg op voor de transfer naar de luchthaven Sofia en komen thuis aan, moe maar voldaan, vol met nieuwe ervaringen en onvergetelijke herinneringen.

                  

Privacy Policy & Cookiebeleid | Disclaimer & Copyright © 2018 Rodina Travel