Rodina Travel, de Bulgarijespecialist!
 038 - 376 9297

Zoek & Boek
  • Reissoort:

    12-daagse Rozenreis Fascinerend Bulgarije
  • Verzorging:

    Halfpension

Van dag tot dag

Themareizen Bulgarije, 12-daagse rozenrondreis Fascinerend Bulgarije incl. Rozenfestival


Inclusief €50,- vroegboekkorting per persoon (geldig t/m 31 december 2018)


Dag 1

Aankomst in Bulgarije (ca. 10 km)

Rozenreis, rozenfestival Bulgarije

Na een rechtstreekse vlucht van nog geen 3 uur komt u in de middag aan op de luchthaven van Sofia.
Hier wordt u opgehaald door uw lokale Nederlandssprekende gids voor een transfer naar het hotel in Sofia waar u alvast kennis kunt maken met de rest van het reisgezelschap.
Dag 2

Sofia stad (ca. 15 km)

Rozenreis, rozenfestival Bulgarije

Vandaag staat de Bulgaarse hoofdstad geheel in de belangstelling.
Sofia, de grootste stad van Bulgarije, gelegen aan de voet van het Vitosha gebergte is al eeuwen het kruispunt tussen West Europa en het Oosten.
De stad werd vermoedelijk al meer dan 7000 jaar geleden gesticht door de Thraciërs en heette toen Serdika. Tijdens de Romeinse periode ontwikkelde het zich snel tot een belangrijke administratieve en geestelijk centrum van het Romeins imperium. Daarna volgden er vele volkeren, die hier hun sporen hebben achtergelaten. Ook vandaag is de stad een mix van diverse culturen. Sofia bruist en leeft letterlijk. Het motto van de Bulgaarse hoofdstad is niet voor niets "Sofia groeit maar wordt nooit oud".

Na het ontbijt maken wij een stadswandeling door het mooie centrum van Sofia. Wij beginnen met een bezoek aan de parel van de stad - de grootste en belangrijkste kathedraal van Bulgarije - Alexander Nevski, beroemd om de opvallende, vergulde koepels, prachtige iconen en indrukwekkende fresco's.
Daarna wandelen wij langs vele historische bouwwerken en bezienswaardigheden van Sofia, zoals de universiteit, het parlementsgebouw met de wisseling van de wacht, de Russische kerk, het Nationaal Theater, het Koninklijk Paleis, en de uit de Romeinse tijd stammende St. George kerk.
Hierna heeft u vrije tijd om zelf Sofia te verkennen, te wandelen op de prachtige boulevard Vitoshka, te winkelen of een terrasje te pakken. Bijna alle bezienswaardigheden zijn op loopafstand van elkaar.

Voor de liefhebbers is het mogelijk om in de namiddag een bezoek te brengen aan het Nationaal Historisch museum, waar archeologische schatten van de hele Bulgaarse geschiedenis worden tentoongesteld en aan de in de UNESCO lijst opgenomen, middeleeuwse kerk - Boyanska curkva, uit de 11de eeuw, bekend om de prachtige fresco's en realistische portretten en iconen, ongewoon voor deze tijd.

Dag 3

Sofia - Pravets - Pleven - Veliko Tarnovo (ca. 290 km)

Rozenreis, rozenfestival Bulgarije

Vandaag verlaten wij de hoofdstad en rijden oostwaarts door de schilderachtige uitlopers van het Balkan gebergte.

De eerste stop is in het klein stadje Pravets, de geboorteplaats van de oud communistische leider van Bulgarije - Todor Zhivkov, die tientallen jaren aan de macht stond van het totalitair regime in het land. Hier brengen wij een bezoek aan zijn geboortehuis, nu een museum. Wij nemen een kijkje in zijn leven tijdens het communisme en bekijken zijn collectie aan bijzondere kunstwerken en cadeaus, die hij tijdens zijn regime als staatshoofd van Bulgarije, van verschillende toenmalige wereldleiders en hoge functionarissen heeft gekregen.

Wij vervolgen onze weg en rijden verder door het mooie Balkan gebergte, over hoge bruggen en bergpassen, door lange tunnels, langs mooie landschappen en vergezichten, en komen zo aan bij de mooie stad Pleven, gelegen in het hart van de Donau vallei.

De stad heeft een beslissende rol gespeeld bij de bevrijding van Bulgarije van de Ottomaanse bezetting. Hier vond in 1877 - 1879 een van de meest belangrijkste veldslagen van de Russische - Turkse oorlog plaats - de slag om Pleven, volgens historici de doorbraak bij de bevrijding van Bulgarije van deze 500 jaar durende oorlog. In en rondom de stad zijn al meer dan 150 monumenten te vinden gewijd aan de 40.000 soldaten die hun leven hier hebben gelaten.
Wij bezoeken de belangrijkste ervan - het Panorama museum - een bijzonder cilindervormig monument, onthuld in 1977 exact 100 jaar na het beleg en enig in zijn soort op de Balkan. Hier zien wij in bijna een driedimensionale dimensie de veldslagen van toentertijd en wanen ons letterlijk midden in het oorlogsgebied.

Na dit bezoek hebben wij vrije tijd in het mooie centrum van de stad, dat bestaat uit een enorm voetgangers gebied met vele prachtige waterfonteinen, groene parkjes, tuinen en gezellige terrasjes.

Wij verlaten Pleven en gaan naar onze eindbestemming voor vandaag - de Tsarenstad Veliko Tarnovo, waar wij de volgende 2 nachten gaan verblijven.

Dag 4

Veliko Tarnovo - Arbanassi (ca. 15 km)

Rozenreis, rozenfestival Bulgarije

Na het ontbijt besteden wij aandacht aan Veliko Tarnovo, die van de 12de tot 14de eeuw de hoofdstad van het Tweede Bulgaarse tsarenrijk was en tegenwoordig als een van de meest fascinerende plekken van het land wordt beschouwd.
Het is een van de plaatsen in Bulgarije waar de rijkdom van de middeleeuwen goed bewaard is gebleven.

Wij beginnen met een bezoek aan het juweel van Tarnovo - de ruïnes van de oude vestiging Tsarevets, schitterend gelegen op een natuurlijke heuvel boven de stad, omringt door de oevers van de Yantra rivier. In deze roemrijke burcht treden wij in de voetsporen van moedige krijgers, strijdlustige vorsten en beleven in gedachten de oude glorie en genieten van adembenemende uitzichten.

Vervolgens wandelen wij verder door smalle straatjes, langs oude kerken en gebouwen en bewonderen de prachtig gelegen stenen huizen, trapsgewijs gebouwd op de heuvels van de stad.
In de oude ambachtsstraat "Samovodska charshia", genieten wij van de kleurrijke en authentieke huizen, ambachtswerkplaatsen en gezellige souvenirwinkeltjes.

's Middags verlaten wij Veliko Tarnovo en gaan naar het vlakbij gelegen Arbanassi.
Dit museumdorp ligt prachtig op een hoog plateau en biedt een schitterend uitzicht over de wijde omgeving. Het stadje was in de 17de en de 18de eeuw een van de rijkste plaatsen van het land en dit is nog goed zichtbaar.
Na de lunch bezoeken wij onder andere het indrukwekkende, half in de grond gebouwde kerkje "De geboorte van Christus" uit de 17de eeuw en het Konstantsaliev huis, een van de grootste en oudste koopmanshuizen van toentertijd, die nu als museum worden gebruikt. Hier gaan wij 300 jaar terug in de tijd om kennis te maken met het spannende leven van de rijke handelaren uit Arbanassi.

Dag 5

Veliko Tarnovo - Tryavna - Etara - Shipka - Kazanlak - Hissar (ca. 180 km)

Rozenreis, rozenfestival Bulgarije

Vandaag verlaten wij Veliko Tarnovo om de omgeving verder te verkennen. Deze regio heeft een rijk cultureel erfgoed en staat bekend om de vele kloosters, authentieke dorpjes en de prachtige natuur.

Wij beginnen met een bezoek aan het pittoreske stadje Tryavna, gelegen in het hart van het Balkan gebergte. Het stadje werd gesticht in de 15de eeuw en bereikte rond de 18de eeuw een ongekende welvaart, dat vooral te danken was aan de goudsmeedkunst, maar ook aan het vakmanschap van de lokale houtbewerkers en iconen schilders. Daar aangekomen maken wij een stadswandeling door het gezellige centrum, langs de authentieke houten huizen, de mooie stenen bruggen en pauzeren bij het Kloktorenplein, vol gezellige winkeltjes, ateliers en restaurantjes.

Daarna verlaten wij Tryavna en gaan richting de bergen voor een bezoek aan het Nationaal openluchtmuseum Etara, waar wij eventjes oog in oog komen te staan met het verleden.
In de exact nagebouwde werkplaatsen, met authentieke en alleen door waterkracht aangedreven werktuigen, worden onder het toezien van de bezoekers diverse oude ambachten gedemonstreerd. Hier kunnen wij het vakmanschap bewonderen van o.a. een zilversmid, een iconenschilder, pottenbakker en een houtsnijder.

Wij vervolgen onze reis en steken het Balkan gebergte over via de belangrijke bergpas Shipka, die voor de Bulgaren een historische betekenis heeft. Hier vond in 1877 de belangrijkste slag plaats van de bevrijdingsoorlog, waar veel Russische en Bulgaarse soldaten sneuvelden tijdens de verdediging van de pas tegen het Ottomaanse leger. Om hen te eren is op de hoogste punt van de pas een indrukwekkend monument neergezet.
Iets later, als wij de pas hebben overgestoken, zullen wij een gedenkteken bezoeken gewijd aan deze helden - de kerk "De geboorte van Christus", ook bekend als de Russische kerk met de gouden koepels of het Shipka klooster.
De kerk werd in het jaar 1902 gebouwd op een heuvel vlakbij het dorpje Shipka, in de stijl van de Russische kerken uit de 17de eeuw.
Bij de kerk hoort ook een 53 meter hoge kloktoren met 17 klokken, waarvan de zwaarste bijna 12 ton weegt. Deze klokken zijn gegoten van de kogel- en kanonhulzen die achtergebleven zijn op het slagveld bij de Shipka pas.
Zowel van buiten als van binnen is de kerk indrukwekkend. De schilderingen en de iconen zijn adembenemend.

Vandaag maken wij kennis met één van de oudste wereldcivilisaties en zeker de oudste cultuurbeschaving van Europa - de Thraciërs, die vermoedelijk al meer dan 6000 jaar geleden zich in Europa hebben gevestigd, exact waar huidig Bulgarije is. Maar pas vanaf de 5de Eeuw v.Chr. verscheen er voor het eerst informatie over deze bijzondere hoogontwikkelde samenleving.
Ze waren beroemd om hun rijke tradities, moedige krijgers en liefde voor kunst en cultuur. De bekendste Thraciërs zijn ongetwijfeld de zanger en dichter Orpheus, de god Dionysius van de wijn en de slavenkoning Spartacus.

In de afgelopen decennia zijn op verschillende plekken in heel het land vele Thracische schatten met fabelachtig mooie gouden of zilveren voorwerpen en sieraden gevonden, vele malen groter dan die van Toetankamon.
Bulgarije en vooral de regio rondom Kazanlak is letterlijk bezaaid met duizenden grafheuvels waar Thracische koningen en edelen in begraven liggen. Vandaar dat deze vallei bekend staat als het Dal van de Thracische koningen.
De Thraciërs geloofden in het leven na de dood en maakten van de begrafenis een echt feest. De tombes werden gebouwd van grote stenen blokken, rijkelijk versierd met prachtige tekeningen en fresco’s en daarna volgestopt met gouden en zilveren sierraden en voorwerpen, die de overledene kon gebruiken tijdens zijn reis naar het hiernamaals.
Een tiental van deze tombes zijn uitgegraven en een paar zijn open voor publiek.
In Kazanlak brengen wij een bezoek aan de replica van de indrukwekkende graftombe van Kazanlak, opgenomen in de erfgoed lijst van UNESCO.
Wij bewonderen hier de bijzonder goed bewaarde fresco's, die een licht werpen op Thracische rituelen en gebruiken.

Behalve als het centrum van de Thracische cultuur, is deze regio ook bekend als de Rozenvallei. In werkelijkheid bestaat de vallei uit 3 naast elkaar gelegen dalen, met een specifiek microklimaat met korte, milde winters en warme lentes. Dit zijn de perfecte omstandigheden voor het telen van de beroemde Rosa Damascena roos, het nationaal symbool van Bulgarije en tegelijkertijd het gewas waaruit &eaute;én van de duurste producten ter wereld gewonnen wordt - de Rozenolie. Voor het maken van 1 liter rozenolie is tussen 3 en 6 ton aan rozenblaadjes nodig en een liter ervan kost daarom ca. € 6000,-.

Wij rijden door de Rozenvallei en komen zo alvast in de stemming voor de volgende dag, die geheel in het teken zal staan van de ROOS - de meest romantische en aromatische bloem op aarde.
Begin van de avond komen wij aan in Hissar, een van de bekendste en oudste spa oorden van Bulgarije gelegen in het hart van de Rozenvallei en onze verblijfplaats voor de komende 3 nachten.

Dag 6

Rozenfestival en de Rozenvallei (ca. 60 km)

Rozenreis, rozenfestival Bulgarije

Het jaarlijkse Rozenfestival of in het Bulgaars "Praznik na Rozata" genoemd, vindt altijd eind mei/begin juni plaats in de Rozenvallei.
Het is een feestelijke gebeurtenis waar de inwoners van alle dorpjes en stadjes uit de hele regio aan meedoen. Ook wij zullen vandaag deze festiviteiten bijwonen en krijgen wij o.a. te zien hoe op een ambachtelijke wijze rozenolie gemaakt wordt, zoals dit ook al 340 jaar geleden werd gedaan. Er staat nog veel op het programma maar het grootste deel ervan willen wij nog niet prijsgeven.
Wij kunnen toch een tipje van de sluier oplichten: wij gaan in ieder geval veel proeven, zien en beleven. De lunch is ook vandaag inbegrepen maar de rest blijft een verrassing.

Dag 7

Hissar - Starosel - Bachkovo klooster - Plovdiv (ca. 120 km)

Rozenreis, rozenfestival Bulgarije

Na het ontbijt maken wij een korte wandeling door Hissar. De stad dateert uit de 1ste eeuw v.Chr. toen het een Thracische nederzetting was. Daarna werd de stad veroverd door de Romeinen, die vanwege de vele natuurlijke mineraalwater bronnen de stad ombouwde tot een vesting met de naam Augusta.
Vanwege de gunstige ligging en de thermale bronnen, is de stad de jaren erna meerdere malen verwoest of veroverd geweest, maar de resten van de Romeinse vesting, met name de muren en de toegangspoorten zijn nog goed bewaard gebleven. Tegenwoordig is Hissar een van de bekendste kuuroorden van Bulgarije en een geliefde vakantieplaats onder de lokale en de buitenlandse gasten.

Daarna vertrekken wij richting het dorpje Starosel, waar zich het grootste Thracische heiligdom van de Balkan bevindt. Rondom Starosel zijn zeker 120 Thracische grafheuvels gevonden, waarvan maar een paar uitgegraven zijn en slechts 2 opengesteld voor publiek. Wij bezoeken hier een unieke Thracische tempel waar verschillende mysterieuze rituelen werden gehouden. Deze bijzondere tempel, ontdekt in 2002, stamt uit de 6de eeuw v.Chr., heeft een grafkamer van 5,4 m doorsnede en behoort tot de grootste ooit gevonden op de Balkan.

De route voert ons verder in zuidelijke richting het Rodopi gebergte en Plovdiv, de tweede stad van Bulgarije.
Voordat wij de stad bereiken, maken wij een omweg naar Bachkovo, waar wij het beroemde Bachkovo klooster gaan bezoeken, een van de oudste kloosters van het land en tegenwoordig een waar bedevaartsoord.
Het in 1083 gestichte klooster ligt aan de voet van het Rodopi gebergte en staat bekend om zijn rijke collectie oude manuscripten, goedbewaarde fresco's en prachtige iconen van bekende Bulgaarse schilders. Wat het klooster nog bijzonder maakt, is de fraaie architectuur met 2 mooie binnenplaatsen, elk met een eigen kerk. Sinds 1984 staat het klooster op de kandidaat-lijst van UNESCO werelderfgoed. Voordat wij bij het klooster aankomen, moeten wij eerst langs de vele verleidelijke, kleurrijke marktkraampjes met souvenirs, jam, honing, kruiden en allerlei lekkernijen. Uiteraard zullen wij nog vrije tijd hebben om inkopen te doen of gewoon te genieten van deze vrolijke taferelen.

Aan het eind van de middag komen wij aan in Plovdiv, volgens velen de mooiste stad van het land.

Dag 8

Plovdiv - antiek en eeuwig

Rozenreis, rozenfestival Bulgarije

Vandaag staat Plovdiv, de tweede stad van Bulgarije geheel in de belangstelling. Gesticht al meer dan 8000 jaar geleden, behoort tot Plovdiv tot een van de oudste steden van Europa en ademt nog steeds de sfeer van het verleden.
Hier vindt u sporen van vrijwel de gehele Bulgaarse maar ook Europese geschiedenis en dat op loopafstand van elkaar.

Naast het hoge historische gehalte, heeft Plovdiv ook veel meer te bieden. Met haar vele musea, restaurants, groene parken, bruisend nachtleven, lange wandelpromenade, moderne winkels, maar ook kunstzinnige ateliers, oefent de stad een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op jong en oud.
Plovdiv is niet voor niets uitgekozen tot Culturele hoofdstad van Europa voor 2019.

Wij beginnen de dag met een stadswandeling door de oude stad, gelegen op 3 van de 6 heuvels waar Plovdiv op gebouwd is. Hier heeft u het gevoel door een historisch "openluchtmuseum" te lopen, waar het glorieuze verleden heel tastbaar is gebleven. Het motto van Oud-Plovdiv is daarom ook heel toepasselijk: "Antiek en eeuwig".
Wij komen o.a. langs het antieke Romeinse amfitheater, het etnografisch museum, de kerk van Constantijn en Elena, een aantal fraaie koopmanshuizen van de Bulgaarse Renaissance.
Na de middag hebben wij vrij om te winkelen, te wandelen of heerlijk te luieren op een van de vele gezellige terrasjes in het levendige centrum van de stad.

Dag 9

Plovdiv - Avramovo - Belitsa - Bansko (ca. 180 km)

Rozenreis, rozenfestival Bulgarije

Na het ontbijt verlaten wij Plovdiv en gaan richting Velingrad waar wij kennis gaan maken met een bijzonder Bulgaars ambacht - de vloerkledenweverij. In een kleine fabriek vlakbij de stad, zien wij een aantal dames dit bijzonder ambacht uitoefenen. Ze maken hier met veel liefde en zorg geen gewone vloerkleden maar echte kunstwerken in opdracht van belangrijke mensen over de hele werend, waaronder het Engelse koningshuis.

Vandaag gaat een stukje van de reis per smalspoortrein.
In de stad Velingrad stappen wij op de trein richting het dorpje Avramovo, het hoogst gelegen treinstation van Bulgarije, op 1267 meter boven de zeespiegel.

Een spannende treinrit langs een mooie route die tussen de bergen Rila, Pirin en Rodopi loopt, door prachtige landschappen, wijngaarden, tabaksvelden en dorpjes waar de tijd stil lijkt te staan.

Daarna is het tijd om naar Bansko te gaan, onze eindbestemming voor vandaag. Bansko is het hele jaar door een ware trekpleister voor bezoekers uit binnen- en buitenland. In de winter de ideale plek voor wintersporters en in de zomer voor wandelaars en natuurliefhebbers.

Dag 10

Bansko en omgeving (ca. 60 km)

Rozenreis, rozenfestival Bulgarije

Vandaag gaan wij Bansko en de omgeving ontdekken.

Na het ontbijt maken wij een wandeling door het historische centrum van Bansko, met stenen huizen en smalle straatjes met kinderkopjes, waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Gesticht in de 15de eeuw, heeft het stadje een belangrijke rol gespeeld bij de Wedergeboorte van Bulgarije. Het is ook de geboorteplaats van vele beroemde en belangrijke Bulgaren zoals Paisii Hilendarski, de schrijver van de eerste Bulgaarse geschiedenis, de stichter van de moderne onderwijs Neofit Rilski en de poëet Nikola Vaptsarov, die de Bulgaren inspireerde en aanmoedigde om zich tegen de Ottomaanse bezetting te verzetten.
Daarna bezoeken wij het dorpje Dobursko waar wij een bijzonder kerkje gaan bewonderen. Het opvallend kleine kerkje met afmetingen van 8 x 6 x 5 m stamt uit de 17de eeuw, de tijd van de Ottomaanse bezetting, toen het verboden was om kerken te bouwen groter dan een man op een paard.
Aan de buitenkant is de kerk somber maar van binnen wordt dit ruim gecompenseerd door de ruim 460 prachtige en goed bewaarde fresco's, waarvan een de belangrijkste trekpleister is: namelijk een fresco waarop Christus lijkt te zijn geschilderd in een driehoekige constructie, die op een raket lijkt.

Vandaag gaan wij lunchen in een typisch Bulgaarse ambiance met folklore muziek, waar wij kunnen genieten van zelfgemaakte, traditionele specialiteiten en lokale drankjes.

Na deze boeiende en gezellige dag keren wij terug naar ons hotel in Bansko.

Dag 11

Bansko - Rila klooster - Sofia (ca. 220 km)

Rozenreis, rozenfestival Bulgarije

Vandaag vertrekken wij richting het eindpunt van onze reis, de hoofdstad van Bulgarije - Sofia.
Onderweg maken wij een stop bij de grootste trekpleister van het land - het wereldberoemde Rila klooster -, het hoogtepunt van de Bulgaarse cultuur, bouw- en schilderkunst. Het klooster ligt schitterend, op 1140 m hoogte, te midden van dichtbegroeide, eeuwenoude bossen. De prachtige muurschilderingen, de bijzondere architectuur, de fraaie fresco's, alles wat u hier ziet zal u versteld doen staan. Het grootste, en volgens velen, het mooiste klooster van de Balkan is opgenomen in de werelderfgoed lijst en valt onder de bescherming van UNESCO. Hier bezoeken wij het museum, een monnikencel en de hoofdkerk en hebben wij uiteraard vrije tijd om van de pracht en de sfeer te genieten.
Na een uitgebreid bezoek aan dit bijzonder stukje Bulgarije vertrekken wij richting Sofia, voor de laatste overnachting.

Dag 12

Sofia - luchthaven (ca. 10 km)

Rozenreis, rozenfestival Bulgarije

Wij staan vandaag vroeg op voor een transfer naar de luchthaven Sofia, voor de terugvlucht naar Amsterdam of Brussel.Voor degenen die nog niet genoeg van Bulgarije hebben gekregen, kunnen wij een verlenging regelen.
U kunt bijvoorbeeld nog een paar dagen in Sofia blijven, waar nog veel te zien en te doen is. U kunt ook uw reis verlengen aan de Zwarte zee kust voor een heerlijke strandvakantie of als u een natuurliefhebber bent, ergens in de mooie Bulgaarse bergen.
Deze reis kunt u ook gebruiken als voorbeeld voor een fly-drive vakantie of een reis op maat met uw eigen vriendengroep, collega´s of familie. U kunt bijvoorbeeld de route omdraaien, andere plaatsen in het programma opnemen, de reis korter of langer maken etc.
Wij adviseren u graag over deze en alle andere mogelijkheden.
                  

Privacy Policy & Cookiebeleid | Disclaimer & Copyright © 2019 Rodina Travel