Rodina Travel, de Bulgarijespecialist!
 038 - 376 9297

Praktische info

Wij hebben voor u een overzicht samengesteld met praktische informatie over Bulgarije. Klik op het onderwerp om direct de informatie te kunnen lezen.


Reisdocumenten
Tijdzone
Taal en alfabet
Munteenheid
Banken, wisselkantoren en pinautomaten
Prijzen en fooien
Winkelen en uitgaan
Eetgewoonten
Roken
Filmen en fotograferen
Openbare toiletten
Elektriciteit
Water
Gezondheid
Openbaar Vervoer
Taxi's
Nationale feestdagen
Telefoneren
Ambassades


Reisdocumenten

Reizigers dienen in het bezit te zijn van een geldig nationaal paspoort of een identiteitskaart (voor EU lidstaten). Kinderen tot zestien jaar mogen ingeschreven staan in het paspoort van hun ouders. Er is geen visumplicht voor Nederlanders en Belgen tot een verblijf van maximum van 90 dagen vanaf de datum van eerste binnenkomst in een periode van zes maanden.

Terug naar overzicht


Tijdzone

In Bulgarije is het 1 uur later dan in Nederland. Bulgarije schakelt gelijk met de rest van Europa over op winter- of zomertijd.

Terug naar overzicht


Taal en alfabet

De officiële taal van Bulgarije is Bulgaars, een oude Slavische taal dat verwant is aan het Russisch, Servisch en Macedonisch.
Behalve een eigen taal heeft Bulgarije ook een eigen alfabet, dat al in de negende eeuw in opdracht van de Bulgaarse tsaar is gemaakt door de gebroeders Cyrillus en Methodius en later overgenomen werd door ander landen zoals Rusland.
In de toeristische plaatsen en de grote steden spreekt men Engels en/of Duits. In de binnenlanden worden minder westerse talen gesproken. Vooral de generatie die tijdens het communisme is opgeleid, spreekt slechts Bulgaars en/of Russisch. Dit omdat tijdens het communisme het leren van westerse talen verboden was. Tegenwoordig zijn zowel Engels als Duits verplichte vakken op school en veel jongeren spreken deze talen heel goed.
De borden op straat, wegaanduidingen, opschriften van winkels en kranten zijn echter allemaal in het Cyrillisch. In de meeste restaurants zijn de menukaarten meertalig of ze hebben aparte menu's in het Engels.
Als u van plan bent om door het binnenland te reizen is het aan te raden om een talengids mee te nemen en een paar woorden en uitdrukkingen te leren. De Bulgaren zullen dit altijd erg waarderen.

Terug naar overzicht


Munteenheid

Bulgarije is sinds 2007 lid van de Europese unie maar is nog niet toegetreden tot de Eurozone. Dit betekent dat de Bulgaren nog steeds een eigen valuta hebben; de Lev, meervoud Leva. De Lev is onderverdeeld in 100 stotinki en de officiële afkorting van de Lev is BGN.
De Lev is gekoppeld aan de Euro, wat betekend dat er vrijwel geen koersschommelingen zijn. De huidige wisselkoers bedraagt ongeveer:
1 BGN = 0,51 Euro
1 Euro = 1,96 BGN
Voorbeelden van de bankbiljetten en de munten die in omloop zijn:

Bankbiljetten:
1 lev
2 leva
5 leva
10 leva
20 leva
50 leva
100 leva

Munten
1 stotinka
2 stotinki
5 stotinki
10 stotinki
20 stotinki
50 stotinki
1 lev
2 leva

Terug naar overzicht


Banken, wisselkantoren en pinautomaten

U kunt overal in Bulgarije geld pinnen of euro's wisselen bij een van de vele wisselkantoren of banken. Het meest handig is om geld te pinnen. In alle grote steden, bij banken, supermarkten en benzinestations zijn pinautomaten, in het Bulgaars 'bankomat' genoemd.
Voordat u pint, dient u toch even te controleren of het logootje van uw pinpas, bv. Maestro ook op de pinautomaat wordt weergegeven, zo ja dan kunt u gerust pinnen. U kunt per keer max. 400,- lev pinnen (ca. € 200,-) en per dag, afhankelijk van uw bank tot max. € 800,-. De wisselkoers die daarbij wordt berekend, is per Nederlandse bank verschillend. Sommige banken rekenen daarbij ook nog een vast bedrag per transactie. U kunt dit bij uw eigen bank controleren. Vraag ook aan uw bank of uw pinpas een smart chip heeft, om skimming te voorkomen.
Wij adviseren u zo en zo om zoveel mogelijk bij pinautomaten van een bank te pinnen, en altijd het afschrift van de transactie te bewaren. Op die manier kunt u later in Nederland controleren of alles op de juiste manier is afgeschreven.
U kunt in Bulgarije nog niet op veel plekken betalen met uw pinpas of per creditcard, met uitzondering van de grote winkelketens, sommige benzinestations en hotels. U kunt natuurlijk ook Euro's meenemen en deze ter plaatse wisselen bij de bank, wisselkantoor of bij de receptie van uw hotel. Wissel nooit geld van iemand op straat om oplichting te voorkomen. De beste wisselkoersen krijgt u bij de grote banken - vermijdt de wisselkantoren op het vliegveld of op treinstations; de wisselkoersen daar zijn zeer ongunstig. Past u ook op voor commissies die niet duidelijk vermeld zijn op de borden. U mag geen leva uitvoeren, dus wissel het geld wat u over heeft voordat u vertrekt uit Bulgarije.

Terug naar overzicht


Prijzen en fooien

Het gemiddelde prijsniveau in Bulgarije is laag in vergelijking met Nederland. Dit geldt echter ook voor de salarissen. Daarom is het gebruikelijk om in drink- en eetgelegenheden een fooi te geven (10%). U mag natuurlijk altijd meer geven als u tevreden bent van de bediening. Ook in uw hotelkamer kunt u wat wisselgeld achterlaten voor de kamermeisjes.
Het is niet gebruikelijk om in winkels af te dingen. De prijzen van de producten hebben een prijskaartje, dus een vaste prijs. Op de markten in de toeristenplaatsen zal het wel mogelijk zijn, maar u moet het op uw gevoel doen. Sommige verkopers accepteren dit en gaan er op in, maar de meeste verkopers zijn gewoon in dienst en hebben niet de bevoegdheid om de prijzen te veranderen.

Terug naar overzicht


Winkelen en uitgaan

In Bulgarije zijn talloze winkelmogelijkheden. Elke stad heeft een autovrije winkelstraat en/of centrum en dan in combinatie met een park met gezellige terrasjes. De laatste jaren zijn er in de grote steden veel grote, moderne shopping centra bijgekomen, ook Malls genoemd. Daarnaast zijn er veel kleinere boetiekjes en merkwinkels. Vooral in Sofia, Varna, Plovdiv en Bourgas is het heel erg leuk om te shoppen. De prijzen van de kwaliteits- en merkproducten zijn over het algemeen veel lager dan in Nederland. Naast de winkels zijn er ook vaste markten waar ook vaak nepmerk producten worden verkocht die erg goedkoop zijn. Houdt u er rekening mee dat het kopen en importeren van nepproducten in Nederland verboden is. In de badplaatsen zijn vooral veel kleinere winkeltjes uitsluitend gericht op de toeristen.
De winkels in de grote steden zijn over het algemeen dagelijks geopend tot 20 uur. De supermarkten zijn nog langer open. Er zijn ook veel kleinere non-stop shops, die altijd open blijven.
Naast veel winkels zijn er in vrijwel alle Bulgaarse steden volop uitgaansmogelijkheden. Vooral bars, restaurants en cafés. De Bulgaren zijn echte terras liefhebbers. 's Avonds is het altijd gezellig druk in de stadscentra, vooral in de weekenden. In de toeristenplaatsen zijn ook veel discoteken en strandbars, sommige 24 uur per dag open.

Terug naar overzicht


Eetgewoonten

De Bulgaren zijn echte levensgenieters. Ze nemen uitgebreid de tijd om hun maaltijden te nuttigen en kunnen uren lang aan tafel zitten. Ze eten 2x warm per dag: 's middags en 's avonds maar ook het ontbijt bestaat vaak uit warme zoete en hartige deegwaren of zoete paste gerechten met eieren en melk. Onze traditionele boterhammen zullen ze daarom ook niet echt waarderen, ook niet als tussendoortje.
De Bulgaren eten ook vaak brood bij de warme maaltijden. Bruin of volkoren brood wordt niet veel gebruikt, ze eten het liefst vers wit brood in alle vormen en maten, met feta of kaas, knoflook en speciale kruidenmix voor brood; Sharena Sol.
Bulgaren zijn ook dol op soepen, maar eten deze vooral 's middags bij de lunch. Het kan daarom voorkomen dat als u 's avonds soep besteld in een restaurant deze niet meer verkrijgbaar is. Ook eten de Bulgaren altijd salades, vooral van verse groenten, aardappelen, maar soms ook in combinatie met sausjes en yoghurt. Salades met sausjes en mayonaise worden in de zomermaanden echter minder aangeboden omdat ze snel bederven. Een ander opmerkelijk verschil met onze Nederlandse gewoontes is dat Bulgaren vaak taart als dessert eten. In de zomer worden vooral veel ijstaartjes gegeten. In Bulgarije zijn ook veel Sladkarnitsas, een soort taart - en zoetigheid barretjes waar u kunt kiezen uit vele soorten taarten en andere desserts.
Als tussendoortje eten ze vaak pizza's, duners en vooral met feta, kaas, vlees of jam gevulde broodjes. Bij ons in Nederland zie je op elke hoek een patatzaak in Bulgarije zijn dit de broodjeswinkeltjes. Er zijn natuurlijk ook fastfood ketens zoals McDonalds maar veel minder dan in Nederland.
De restaurants en eetgelegenheden in de grote toeristen resorts zijn echter aangepast aan de wensen en eetgewoontes van de westerse bezoekers dus daar is er werkelijk alles verkrijgbaar en dan 24 uur per dag.

Terug naar overzicht


Roken

Het rookverbod in Bulgarije is zoals in Nederland, maar geldt nog niet voor de horeca gelegenheden.
Wel moeten alle restaurants en grotere cafés een rookvrije ruimte hebben. Helaas is dit niet altijd het geval en veel horeca eigenaren houden zich niet aan de regels. Ook in veel hotels is het nog toegestaan om te roken en zijn er kamers zoals voor rokers als voor niet rokers. De nieuwere hotels kiezen echter voer een geheel rokverbod in het hotel, m.u.v. bars en/of restaurants. Het is daarom belangrijk om altijd te vragen voordat u gaat roken.

Terug naar overzicht


Filmen en fotograferen

U mag in Bulgarije overal foto's maken of filmen, met uitzondering van militaire plaatsen, grensposten, havens en vliegvelden, en in overheidsgebouwen. Bij sommige kloosters, musea en opgravingen moet u eerst iets bijbetalen om te mogen filmen of fotograferen. Dit staat duidelijk bij de toegang aangegeven. Als u mensen wilt fotograferen, vraag dan wel om toestemming.

Terug naar overzicht


Openbare toiletten

Openbare wc's zijn te vinden op trein- en busstations, parken en sommige stadscentra. U kunt deze echter beter vermijden. Gebruik liever de wc van de hotels,cafés, restaurants, grote winkelcentra, maar als u onderweg bent dan kunt u beter stoppen bij de benzine stations. Deze zijn namelijk schoner en beter onderhouden. Er kan soms om wat klein geld gevraagd worden, ca. 0,20 - 0,50 Lev.

Terug naar overzicht


Elektriciteit

Uw kunt u apparaten gewoon gebruiken in Bulgarije. U heeft geen extra stekkers of verloopstekkers nodig. Het stroomnet is net als in Nederland 220 volt.

Terug naar overzicht


Water

Het leidingwater is over het algemeen goed drinkbaar, maar in sommige steden en grote toeristen resorts kan deze vaak naar chloor smaken. U kunt daarom beter mineraalwater drinken. Deze is overal te koop en kost ca. 30-40 cent per liter.

Terug naar overzicht


Gezondheid

Voor Bulgarije zijn er geen verplichte vaccinaties. Toch wordt het in sommige gevallen aangeraden om zich te laten vaccineren tegen dtp (difterie, tetanus, polio) en hepatitis A. Bijvoorbeeld voor reizigers met gezondheidsproblemen, bij reizen langer dan 3 maanden of als men op reis bijzondere risico's loopt door activiteiten of beroep, is een gespecialiseerd advies extra van belang. Neemt u daarom contact op met uw huisarts of GGD.
De medische zorg in Bulgarije is redelijk goed, maar de kwaliteit is erg verschillend per ziekenhuis/zorgverlener. Over het algemeen zijn de staatsziekenhuizen verouderd door gebrek aan geldmiddelen voor onderhoud en aanschaf van moderne medische apparatuur. Daarom beginnen steeds meer medische specialisten, die in deze ziekenhuizen werken een eigen privé praktijk binnen de faciliteiten van de publieke zorginstelling. Deze privé kliniek en/of ziekenhuizen leveren vergelijkbaar zorg en kwaliteit als de Nederlandse ziekenhuizen en soms zelfs beter en hebben altijd medisch personeel die Engels en/of Duits spreekt. Als u in Bulgarije medische zorg nodig hebt, is het beter om gelijk contact op te nemen met uw verzekeraar, omdat u vaak eerst zelf ter plekke moet betalen. Een deel van de kosten kunt u over het algemeen achteraf verhalen bij uw zorgverzekering, maar een aanvullende reisverzekering is absoluut noodzakelijk.
Met een reisverzekering heeft u namelijk toegang tot alle, dus ook de privé zorginstellingen en hoeft u niet eerst te betalen, maar worden de kosten direct met uw verzekeringsmaatschappij verrekend.
Daarnaast zijn er in elke stad en de toeristen plaatsen altijd apotheken te vinden, waar u net als bij onze drogisterijen terecht kunt voor advies over kleine aandoeningen. Daar kunt u vrijwel alle medicijnen krijgen die ook in Nederland leverbaar zijn, maar het is belangrijk dat als u zelf medicijnen gebruikt een medisch paspoort bij uw huisarts/apotheek haalt met de Latijnse benamingen van de geneesmiddelen die u gebruikt. Hierdoor weet de Bulgaarse apotheker gelijk welk medicijn hij moet geven. De apotheken zijn doorgaans geopend van maandag tot en met zaterdag, maar in de grote steden en toeristen centra zijn er altijd apotheken die 24 uur per dag open zijn. In tegenstelling tot Nederland moeten de geneesmiddelen die u in de apotheek krijgt direct contant betalen. Het is daarom van belang dat u de recepten en de kassabon met het juiste bedrag, goed bewaart zodat u deze in Nederland kunt declareren bij u verzekering. Heeft u de medicijnen gekregen van uw behandelende arts, dan worden deze door hem/haar gedeclareerd bij uw verzekeraar in Nederland.

Terug naar overzicht


Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer in Bulgarije is over het algemeen goed ontwikkeld. Er zijn treinen en bussen voor de langere afstanden tussen de grote steden en de kust, stadsbussen en trolleybussen in de steden zelf en in de hoofdstad Sofia zijn er nog de metro en de trams.
Bijna elke plaats, zowel grote steden als kleine dorpjes, zijn te bereiken met de bus. Tussen de grote steden zijn er veel snelle busverbindingen met moderne bussen van verschillende busvervoerders. Naar de kleine dorpjes zijn er maar een paar keer per dag busdiensten, of op vaste dagen in de week. Om een dorp te bereiken is het nodig om te overstappen in de dichtstbijzijnde grote stad. Alle grote steden hebben een busstations, vaak vlakbij het treinstation.
Tickets voor de trams, metro's en bussen in Sofia en de steden kunt u kopen bij de kiosk en de krantenwinkel. De tickets moet u in het voertuig perforeren. In sommige steden in het binnenland en langs de kust moet u in de bussen eerst gaan zitten, de conducteur komt dan langs om kaartjes te verkopen. Voor de trein kunt u kaatjes alleen op het staton kopen of als er geen station is in de trein.

Terug naar overzicht


Taxi's

De taxi's in Bulgarije zijn goedkoop en over het algemeen bedoeld voor vervoer van passagiers binnen een stad. In alle grote steden en toeristen centra staan er genoeg taxi's tot de beschikking. Er wordt per kilometer gerekend maar de prijzen verschillen erg per regio. Daarom moet u altijd naar de kilometertarief kijken die als een sticker op de voorruit is geplaatst en opletten dat de taxi chauffeur de meter aanzet wanneer de rit begint. Als u van plan bent om met de taxi buiten de stad te reizen is het ook niet ongewoon om met de chauffeur een vaste ritprijs af te spreken. Het merendeel van de taxichauffeurs is erg vriendelijk en ze doen hun uiterste best om u van dienst te zijn. Een vriendelijk ingestelde taxichauffeur kan vaak een erg goede hulp voor u zijn in het vinden van een goed restaurant of een bezienswaardigheid. Het is gebruikelijk om wat wisselgeld als fooi achter te laten.
Let wel op met het nemen van taxi's op de luchthavens. Kijk eerst goed of vraag op de luchthaven zelf welke taxibedrijven een vergunning hebben om passagiers te vervoeren.

Terug naar overzicht


Nationale feestdagen

 • 1 januari - Nieuwjaarsdag
 • 3 maart - Nationale feestdag, dag van de bevrijding van het 'Ottomaanse overheersing'
 • 1 mei - Dag van de arbeid
 • Eind april/mei - Pasen, meestal 1 week later dan Pasen in Nederland
 • 6 mei - Dag van Sint-Georgius, beschermheilige van Bulgarije
 • 24 mei - Dag van de Bulgaarse cultuur en het Cyrillische alfabet (dag van Cyrillus en Methodius)
 • 6 september - Nationale feestdag, dag van de hereniging
 • 22 september - Onafhankelijkheidsdag
 • 1 november - Dag van de nationale wederopleving
 • 24 december - Kerstavond
 • 25 december - 1e Kerstdag

Terug naar overzicht


Telefoneren

Om vanuit Bulgarije naar Nederland te kunnen bellen, kiest u 0031 en vervolgens het netnummer (zonder 0) en het abonneenummer. Naar België kiest u 0032. Om vanuit Nederland naar Bulgarije te bellen, kiest u 00359.
Vanuit Bulgarije is het mogelijk met je mobiele telefoon te bellen. Het netwerk is erg goed, m.u.v. sommige berggebieden. Ook is er de mogelijkheid om vanuit een telefooncel te bellen, dit is overigens goedkoper dan bellen met je mobiel. Vanuit het hotel kan je ook telefoneren, maar mobiel bellen is dan weer goedkoper.

Belangrijke telefoonnummers
Politie - 166
Ambulance - 150
Brandweer - 160

Terug naar overzicht


Ambassades

Nederlandse Ambassade in Sofia
Oborishte 15
1504 Sofia
tel. +359 (2) 281 60 300
fax +359 (2) 281 60 301
e-mail: embassy@netherlandsembassy.bg
www.netherlandsembassy.bg (eng,bg)

Belgische Ambassade in Sofia
Veltchova Zavera, 1
1164 Sofia
tel. + 359 (2) 988 72 95, + 359 (2) 988 72 90
fax. + 359 (2) 963 36 38
Sofia@diplobel.org
www.diplomatie.be/sofia (nl,fr)

Bulgaarse Ambassade in Den Haag
Duinroosweg 9
2597 KJ Den Haag
tel. +31(0)70/350 30 51
fax +31(0)70/358 46 88
e-mail: info@embassy-bulgaria.nl
www.embassy-bulgaria.nl (eng,bg)

Bulgaarse Ambassade in Brussel
Avenue Hamoir 58
1180 Uccie, Bruxelles
tel. +32 02/374 59 63, +32 02/374 08 66, +32 02/375 70 81
fax. +32 02/375 84 94
e-mail: secretary@bulgaria.be
www.bulgaria.be (eng,nl,fr)

Terug naar overzicht


                          

Privacy Policy & Cookiebeleid | Disclaimer & Copyright © 2023 Rodina Travel